KOVAA SIENIBISNESTÄ HAMINASSA



Jouluna oli aikaa lukea. Varsinkin kun makaa sängynpohjalla ja jouluruoan sijaan nauttii antibiootteja. Antti Tuomainen; Mies joka kuoli, Like 2016. Kirjasta ollaan suunnittelemassa elokuvaa. 37-vuotias mies saa lääkäriltään lausunnon; Pitkälle kehittynyt myrkytystila. Ennen pitää se tappaa hänet. Kotona hän yllättää vaimonsa ja firmansa autokuskin päällekkäin terassilla. Lisäksi kilpaileva sienifirma palkkaa hänen työntekijöitään, paremmalla palkalla tietenkin. Ruumiitakin tulee, mutta Jaakko Kaunismaa (kertoja ääni) elää toistaiseksi. Ylipainoa on reilusti, pyörryttää, huimaa, yskänpuuskia ja tietysti päätäkin särkee. Vaimon hyvät ruoat ovat liikapainon syitä ja seurauksia, mutta että myrkytys…

Sienibisnes on varsin vaarallista ja kovaakin. Haminan kaupunkia Tuomainen kuvaa hienosti. Teksti on muutenkin ilmavaa ja rikasta. Tuomainen on löytänyt oman tyylinsä. 2006 ilmestyi esikoinen, Tappaja toivoakseni, Liken kustantamana. Ainakin heti minulle kolahti Tuomaisen teksti. Hänen tekstinsä elää päähenkilöidensä tuntemusten mukaan elävästi ja dialogi toimii. Lukijan on helppo aistia kertojan mielenliikkeet ja ahdistavat kokemukset. Helteinen Hamina on kuvattu niin, että joulukuussakin tuntee lämpöasteet. Opin myös sen, että Matsutake eli männyntuoksuvalmusta on himoittua japanissa. Kilohinta on melkoinen tästä kyseisestä sienestä. Kyllä jo sen vuoksi kannattaa bisneksiä hoitaa siihen suuntaan. Mutta vaimon uskottomuus, uusi kilpaileva yritys, kuolemanpelko ja helle piinaavat päähenkilön mieltä ja myrkytettyä ruumista.

Joku saattaa pohtia; Mies joka kuoli. Kaikkihan me kuolemme. Mitä erikoista on Jaakko Kaunismaan kuolemassa? Siinä se idea onkin. ja sienibisneksessä. Minulla meni kolme iltaa, koska halusin pidentää nautintoa. Jouluaatto iltana nautin ensimmäiset sata sivua, kuin varkain. Kertoo tekstin imusta riittävästi. Tapasin Tuomaisen Hesan kirjamessuilla syksyllä ja vaihdoimme muutaman sanan. Pitkä, hoikka mies (kaikkihan on minua pidempiä) Hymy herkässä. Hänen kirjojaan on myös käännetty useammalle kielelle. Itse asiassa kirjoja on ilmestynyt 28 maassa. ”Synkkä niin kuin sydämeni mun”, on ollut ehdolla Isossa - Britanniassa arvostetussa Petrona - palkinnon saajaksi ja tekeillä on elokuvakin. Hyvää mainosta Suomelle ja kirjallisuudellemme. Olen viime aikoina saanut nauttia hyvästä kotimaisesta kirjallisuudesta. Nauti sinäkin!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisten pankki ja Tankkien kesä