OTON ELÄMÄÄ 2



Claes Andersson (s.1937), kuuluu lempi kirjailijoihini. Oli sitten kyse tieto -tai romaanikirjallisuudesta. Oton elämää 2 on jatkoa, 2011 ilmestyneeseen Oton elämää. Andersson kirjoittaa ruotsiksi, vaikka suomenkieli sujuu häneltä moitteetta. Ehkäpä hänen kuitenkin on helpompi kirjoittaa ruotsinkielellä, kotikieli näät. Toinen ihmettelyn aihe on se, ettei hän aikoinaan ollut kuitenkaan RKPn kansanedustaja vaan vasemmistoliiton kansanedustaja ja kulttuuriministeri. Ammatiltaan psykiatri. Harrastuksenaan  mm. jazzinsoitto ja kirjallisuus. Kun tartuin uuteen romaaniinsa, oli ensimmäiset viisikymmentä sivua hetkessä luettu. Otto muistelee lapsuuttaan, ensirakkautta ja niitä suuria sydänsuruja mitä tuo rakkauden kohde, hänelle aiheutti. Kaikella lempeydellä muistellen. Mutta sitten on se Putin, joka on kauhea mies. Ei siihen voi luottaa lainkaan. Tiedä milloinka se hyökkää ja mihin. Oton mietteissä saa osansa nykypoliitikotkin sekä terveydenhuolto. Miten hankalaksi, on akuutissa tilassa oleva vanha ihminen, saada apua vaivoihinsa. Ensin pitää jonottaa ajanvaraukseen ja odottaa sitä parikin tuntia. Ja kun saa jonotusnumeron, odotat taas useamman tunnin. Ja kun sitten lääkäri lopulta ottaa vastaan, kaikki hoidetaan 15 min. Ja uusi potilas sisään, kuin tehtaassa.
Odotushuoneeseen saapujat näyttävät vanhoilta ja raihnaisilta – jopa lapsetkin vaikuttavat vanhoilta. Jotkut näyttävät kärsivän maksasairaudesta, hepatiitista tai kirroosista, he ovat keltaisia kuin ruttolipput, kuoleman lepattaa tuskin näkyvänä liekkinä heidän kasvoillaan. Täällä maan alla elämä on sen loppumisen odottamista.”
Kuvaus on lohduton, mutta niin totta 2000-l suomesta. Jotkut kuolevat jonottaessaan. On toki Otolla iloisiakin muisteltavia ja kohtaamisia. Kirjailijoita ja heidän kanssaan jutellessa aika vierähtää nopeasti. Osa heistä on jo poistuneet. Perhe, lapset ja lapsenlapset ilostuttavat Oton elämää hekin.
Anderssonin teksti on ilmavaa ja helppo lukea. Minulta meni kolme iltaa romaanin lukemiseen, koska halusin pidentää nautintoa. Vuoden viimeisenä iltana, nautinto päättyi. Kirja herätti monia ajatuksia mm. vanhenemisesta, miehisyydestä, perheestä, lapsista, politiikasta. Kaikella lempeydellä vaikka välillä pistää vihaksi. Oton elämää lukisi piden päänkin ja toivon todella, että uusi romaani on jo kirjoitusvaiheessa. Viisaan vanhan miehen ajatuksiin on helppo upota, nuoremmankin.

Lukeminen kannattaa aina!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KOVAA SIENIBISNESTÄ HAMINASSA

Naisten pankki ja Tankkien kesä