Torsti suunnittelee jo seuraavaa kirjaansa. Kuva kirjamessuilta 2015


Multaisen iän kerhoon mahdut sinäkin!

Torsti Lehtinen; Multaisen iän kerho. Bassam books. 276s. Viisas Elämä-sarja.

Heti alkuun on sanottava/kirjoitettava, ÄLÄ LUE TÄTÄ KIRJAA YÖLLÄ, JOS SINULLA ON KOVAÄÄNINEN NAURU! Onneksi minulla ei ole kuin yläkertanaapurit ja hekin olivat poissa kotoa, kun aloitin la-su välisenä yönä Lehtisen uutta kirjaa tavaamaan. Nämä oli ainoat varoituksen sanat, jotka sinulle lukeva ihminen, kirjoitan tässä ja nyt.
Lehtinen kirjoittaa alkuun osassa, Rakkaat kuolinkumppanit seuraavaa; ”Toivon, että luette nämä fragmentit itsellenne sopivaan tahtiin: yhden kerrallaan tai niin monta peräjälkeen kuin jaksatte, ihan niin kuin ne on kirjoitettukin”. Minä valitsin yksi/per ilta. Näin nautinto jatkuu pitempään. Valitse sinä oma tahtisi, pääasian on kuitenkin LUE!
Kirjan lukujen nimet varmasti paljastavat sinulle, mistä on kysymys; Hyvän ja pahan tällä puolen, Saatana, Yleisyyden erikoismies, Rintakarvaestetiikkaa tai Katupoika ristinkantajana. Teos on kertomus elämän rakastamisesta ja janosta. Onko onnen tavoittelu  itseisarvo vai olisiko muita tärkeämpiä arvoja?

Olen tuntenut Torsti Lehtisen lähes kaksikymmentä vuotta, opettajana, kirjailijana, filosofina (eksistentialistina) ja ystävänä. Olen syntynyt Turussa. Torsti on Kallion kundi ja ylpeä siitä. Silti ymmärrämme toisiamme, jos ei hyvin, niin ainakin mestari – oppipoika ajatuksella. Torsti on opiskellut filosofiaa mm. Hgin yliopistolla ja Kallion kaduilla. Minä taas, hänen filosofian –ja kirjoittamisen tunneillaan ja Kurjenmäen kulmilla. Yhteistä meillä on tiedonhalu, Uuden Valamon luostari (en ole Ortodoksi), Köbis ja Kierkegaard. Itse olen ollut Areena teatterissa, Kalliossa, näyttelijänä, joten sekin on tuttua maisemaa.
Torsti Lehtinen pohtii kirjassaan mm. Elämä on lyhyt; emme ehdi tehdä kaikkia virheitä, jotka haluaisimme.  Mielestäni kyseinen lause kertoo kirjoittajastaan riittävästi. Asiaa on pohdittu ja käännelty, ennen kuin se on ilmiintynyt selkeänä ajatuksena paperille. Elämä itse on se polttoaine, joka, kun sen oivaltaa, hänet kirjoittamaan tällaisen kirjan 7kymppisenä. Köbiksessä asuessaan huorakorttelissa ja tiskaten astioita kuppilassa, opiskeltuaan kielen ja tutustuessaan Sören Kierkekaardin ajatuksiin sekä kääntäessään niitä lopulta meidän iloksemme. Voimme huokaisten todeta; Elämä on ihmisen parasta aikaa. Huonompikin elämä. Lehtinen on myös ollut 10-vuotta Nokian leivissä eli sekin puoli on katsottu. Mutta koko elämän kirjo lähtee Kalliosta, hyvät ja huonot hetket. Elämän ylä –ja alamäet. Kaikki elämisen arvoinen. Myös sinun, lukijan elämä, lähtee sieltä mistä olet lähtöisin. Arvostakaamme sitä ja nähkäämme siinä iloa ja valoa, vaikka varjot ovat jatkuvasti läsnä. Mistä tulen, kuka olen, mihin menen? Sitä on syytä aina välillä pohtia.

Torstin lempinimet kerovat kirjoittajasta paljon; Kallion Kierkegaard, Cellan Camus ja Tenkan Dostojevski.  Joku haastattelija oli kuvannut hänen maallista vaellustaan katupojasta ristinkantajaksi. Lue sinä mitä kirjailija itse ajatteli asiasta.

Jörn Donnerin ajatuksin: Lukeminen kannattaa aina!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KOVAA SIENIBISNESTÄ HAMINASSA

Naisten pankki ja Tankkien kesä