NELJÄTOISTA NOLLAKUUSI


”Jos tässä itselleen olisi jollakin lailla totta, niin se riittää niin se riittäisi mainiosti”. Antti Reinin filosofinen ajatus ja esikoisteoksen yksi kantava teema. Kirjassa on 142 sivua, ei siis järkäle luettavaksi, paitsi ajatuksellisesti. Lyhyitä, ytimekkäitä monologeja mutta en oikein miellä näitä novelleiksi. No, voin olla väärässä. Ehdottomasti luettava kirja ja ajatuksia herättävä. Romaanikin on tulossa mutta musa vie nyt pääosan Reinin ajasta.
Tämä kirja on ilmestynyt jo keväällä ja se oli esillä kirjamessuillakin. Tarinat ovat lyhyita, tästä elämästä, taivaan ja maan välistä. Ei kuitenkaan ryppyotsaisesti katseltuna. Pikemmin pilke silmäkulmassa. Tarinoiden nimet ehkäpä kertovat mitä on tuleva; Tullaan mennään mistä minne, Sipuli ja omena, Miltä näytän juuri nyt ja Lentokoneet juuttuivat taivaan sineen…
Kiirettä ei ole, sillä avaruudessa on turvallista ja hyvä olla. Kaikkialle on yhtä pitkä matka. Reinin ajatus tämäkin. Oikeastaan minä ajattelen näitä hetkelminä. Viivytään hetki toisen kertomassa todellisuudessa. Unohdetaan omat murheet, ollaan tässä ja nyt toisen kertomalla matkalla. Otetaan vastaa hänen kertomuksensa, tästä hetkestä. Maltetaan kuunnella, mitä hänellä on kerrottavanaan. Pidit siitä tai et. Annetaan kuitenkin mahdollisuus. Samalla opimme itsestämme, tällä matkalla, tässä ajassa. Kaikkea ei tarvitse niellä. Antaa tarinoiden suodattua oma itsen läpi. Tärkeintä on antaa kertojalle mahdollisuus tulla todeksi juuri sinulle, hetken.
Minulle ei kaikki tarinat ns. kolahtaneet, mutta iso osa kuitenkin. Tarina alkaa jostakin ja päättyy tilanteeseen, hetkeen, jota en odottanut. Se on parasta näissä tarinoissa. Yllätyksellisyys, ähä, etpäs arvannut miten käy. Siitä minulle tulee hyvä fiilis. Minut on yllätetty. Antti Reinin pieni kokoelma erilaisia hetkelmiä on ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Donnerin sanoin (taas kerran); Lukeminen kannattaa aina!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KOVAA SIENIBISNESTÄ HAMINASSA

Naisten pankki ja Tankkien kesä